Rahman ve Rahim Zikretmenin Faydası

star vote post

Rahman ve Rahim Zikretmenin Faydası

Rahman ve Rahim Zikretmenin Faydası Rahmân ve Rahîm’i Bir Arada Zikretmenin Faydaları islami bilgi olarak sizlere bir faydası olucaksa ne mutlu bize gelin bu ismi Şerifin zikrinin faydalarını hepbirlikte okuyalım anlayalım Yüce Allah’ın hikmetiyle zikretmeyi nasip eylesin.

Rahman ve Rahim
Rahman ve Rahim

Reklam

1- İbn Arabi, iki ismi bir arada zikretme nedeni olarak, Rahmân sözcüğünün aslının Ibranice olmasını gösterir ve bu ismin, Arapça asıllı Rahîm sözcüğü ile bir arada kullanılması gerektiğini söyler.526

2- Rahmân, Allah’ın genel merhametine delalet eden özel bir sıfattır. Bu yüzden bu sıfatın başkasında bulunması imkansızdır. Çünkü rahmeti dostdüşman bütün varlıkları kapsayacak bir varlık yoktur. Rahîm ise, fiillere delalet eden ve başkalarının da sahip olabileceği bir vasıftır. Bu yüzden Yüce Allah kendisini “Hayru’r-râhimîn” (merhamet edenlerin en hayırlısı) ve “Erhamu’r-râhimîn” (merhamet edenlerin en merhametlisi) olarak adlandırır.527

3- Rahmân ve Rahim isimlerinin bir arada zikredilmesi, yukarıda zikredilen anlamlardan daha güzel bir başka anlamın ortaya çıkmasını sağlar. Rahmân ismi, Yüce Allah’ın varlığı ile kâim olan sıfata; Rahîm ise, merhamet edilenle ilgili sıfata delalet etmektedir. Buna göre birincisi vasıf için, ikincisi de fiiller için kullanılmaktadır. Birincisi merhametin Allah’ın bir vasfı ve niteliği olduğunu; ikincisi de bu merhamet vasfı ile kullarına merhamet ettiğini göstermektedir.

Bunu iyi anlamak istiyorsan şu âyetleri iyi düşün: “O, mü’minlere çok Rahîm ( merhamet eden) ’dir. ”528, “O, onlara (karşı) çok şefkatli ve çok Rahîm (merhametli) ’dir. ”529 Kur’an’da hiçbir âyette “O, mü’minlere çok Rahmândır” geçmemiştir.

Bu, Rahmân’ın merhamet sahibi olduğunu; Rahîm’in ise sahip olduğu bu merhametle varlıklara merhamet ettiğini göstermektedir. Bu ince farkı, başka bir kitapta bulamazsın. Eğer kalp aynanı bu isme tutar ve onu teneffüs edip yansıtırsan, bu farkı daha iyi anlarsın.

O halde Rahmân ve Rahîm sıfatlarını bir arada zikretmenin faydası, Allah‘ın özel ve genel merhametinden ve bu dünyadaki ve ahiretteki merhametinden yararlanmaktır.

Yorum yapın