El ĞANİYY Esma-ül Hüsna

star vote post

El ĞANİYY Esma-ül Hüsna. El-Ğaniyy, çok zengin, hiçbir şeye muhtaç olmayan demektir.

Ey Hiçbir Şeye Muhtaç Olmayan “Ğaniyy” Olan Allah’ım! Bizden Dünya Korkusunu ve Sevgisini Alınız. Dünyayı Sevginizle Aramızda Perde Kılmayınız.

Reklam ( El ĞANİYY Esm-ül Hüsna )

El Ğaniy, hiçbir şeye ihtiyacı olmayan, her şey yanında mevcut burlunduğu için hiçbir şekilde başkasına müracaat mecburiyetinde kalmayan zat demektir.

Ey insanlar, siz Allah’a (karşı fakir olan) muhtaçlarsınız; Allah ise, Ganiy (hiçbir şeye ihtiyacı olmayan)dır, Hamid (övülmeye layıkjtır. (Fatır Suresi, 15)

Eğer inkâr ederseniz bilin ki Allah size muhtaç değildir.” (Zümer suresi, 7)

Göklerde ve yerde ne varsa O’nundur. Hakikaten Allah, yalnız O zengindir, övgüye değerdir.” (Hac suresi, 64)

Gerek zat ve sıfatlarında, gerek işlerinde hiçbir zaman, hiçbir surette, hiçbir şeye muhtaç olmayan, bunun yanında her şeyin kendisine muhtaç olduğu tek zengin O’dur. Allah’ın başkasının kendisine ibadet etmesine de ihtiyacı yoktur. O’na inanıp ibadet etmelerinin kendisine bir yararı olmadığı gibi, inanmamaları ve emirlerine itaat etmemelerinin de kendisine bir zararı yoktur.

Tarih boyunca yaşamış olan azgın ve kibirli kişilerin ortak özelliklerinden biri, güç ve zenginlik sahibi olmaları olmuştur. Bu kişiler Allah’ın verdiği nimet ve imkânlarla Allah’a karşı büyüklenmişler ve O’ndan yüz çevirmişlerdir. Sahip oldukları her şeyin gerçek sahibinin Allah olduğunu unutmuş, O’nun kendilerine lütfundan bağışladığı malı-mülkü sahiplenmeye kalkmışlardır. Yalnız inkâr etmekle kalmamışlar, iman edenlere de baskı ve zulüm uygulamış, Allah’ın elçilerine de büyük bir düşmanlıkla başkaldırmışlardır. Sonunda Allah dayanılmaz bir azapla kendilerini bir anda yakalamış, kendilerini de mallarını da yerin dibine geçirmiş ve her şeyden müstağni olduğunu göstermiştir.

“Ganiyy” kelimesi; zengin olmak, başkasına ihtiyacı olmamak anlamına gelen “Gınâ” mastarından sıfat olan Allah’ın güzel isimlerinden biridir. “el-Ganiyy” ismi ve sıfatı, Kur’an-ı Kerim’de 7 yerde Allah hakkında kullanılmıştır.

Allah’ın ganiyy olması; zat ve sıfatları itibariyle başkasından müstağni olması anlamındadır. Gerek zat ve sıfatlarında, gerek işlerinde hiçbir zaman, hiçbir sürette, hiçbir şeye muhtaç olmayan, bunun yanında herşeyin kendisine muhtaç olduğu tek zengin O’dur. Allah’ın, başkasının kendisine ibadet etmesine de ihtiyacı yoktur. İnsanların O’na inanıp ibadet etmeleri, kendisine bir yararı olmadığı gibi, inanmamaları ve emirlerine itaat etmemelerinin de kendisine bir zararı yoktur. Allah’ın bu ismi Kur’an’da, diğer isimlerinden Halim, Hamid, Kerim gibi isimlerle zikredilmektedir. Böylece Allah’ın, başkalarına muhtaç olmamakla birlikte yaratıklara ve özellikle insanlara karşı ilgisiz, ihtimamsız olmadığı belirtilmektedir. Allah, “rahmet sahibi ğaniyy’dir”

El ĞANİYY Esm-ül Hüsna Hikmet ve Esrarı

& Her kimde bir bela bulunsa bu ismi şerifi 10 kere okuyup azaları üzerine üflerse, muhakkak Allah’u Teâlâ ondan belayı def eder.

& Bu ismi şerifin vefkini üstünde taşıyan kimsenin rızkı bollaşır, serveti artar. (Saya 231)

& Bu vefk temiz bir kâğıt üzerine yazılıp bir sandığa ya da bir ambara konulursa oranın bereketi Allah’ın izni ile artar. (Saya 231)

Yorum yapın