El-Ekrem – El-Kerîm (Esma-ül Hüsna)

star vote post

El-Ekrem – El-Kerîm (Esma-ül Hüsna)

El-kerim

El-Ekrem – El-Kerîm (Esma-ül Hüsna) İbn Teymiye, “Rabb’in En Büyük Kerem Sahibidir.” Âyetini Tefsir Ederken Şunları Söyler:
“Kerem Sözcüğü, Bütün iyilikleri, Güzellikleri ve Bağışları Kapsayan Bir Sözcüktür. Her Ne Kadar Tam Anlamı “Karşılıksız vermek” Olsa da
Bu Sözcükle Sadece Bu Anlam Kastedilmemektedir. Sözcük, Başkasına Yapılan Her Türlü iyiliğe, Güzel Davranışa ve Çok Hayra Delalet Etmektedir.
Allah Teâlâ Kendisinin Ekrem Olduğunu ismi Tafdil (Üstünlük Belirten isim) Kipiyle Haber Vermekte ve Kendisini Bize Böyle Tanıtmaktadır.
Bu da Sadece O’nun Sınırsız ve Mutlak Kerem Sahibi Oldugunu Göstermektedir. Âyette “Rabb’in En Büyük Kerem Sahibidir.”
Denilerek Bu isim Mutlak Olarak Zikredilmekte,

Allah Ekremü’l-ekremin (Kerem Sahiplerinin En Üstünü)dir. Burada Ekrem Sözcüğü Kerîm (Hayırsever) Anlamında Kullanılmıştır.
Tıpkı E’azz (En Üstün) ve Etval (En uzun) Kelimelerinin Üstün ve Uzun Anlamında Kullanıldığı Gibi

El-Kerem’in Anlamı

el-Kerîm, Kendi Lütuf ve ihsanından Karşılıksız Olarak Veren Demektir.Cüneyd Bağdadi Kerîm’i Şöyle Tanımlar: “Kerîm, Seni Bir Vesileye Doğru iten, Ona Muhtaç Edendir.
Allah’ın Kerîm ismini Şöyle Tanımlayanlar da Olmuştur:
“Kerîm, Kendisine isyan Edenleri, Tevbelerini Kabul Etmekte Umutsuz Bırakmayan ve Onları Sorguya Çekmeden Tevbelerini Kabul Edendir.”
“Kerîm, Kime ve Ne Verdiğine Aldırmayan, Kendisinden isteyenleri Boş Çevirmeyen, Kendisine Sığınanları Terk Etmeyen, Bir Yanlışlık Gördüğünde Onu Açığa Vurmadan
Düzelten, Bir iyilik Yapıldığında Karşılığını Veren ve Onu Gizleyen, Eksiksiz ve Kusursuz Yüce Varlıktır”

Allah, Kereminin Bir Göstergesi Olarak, Göklerde ve Yerde Bulunan Her Şeyi Bütün insanların Hizmetine Verdiğini ve Onlara Boyun Eğdirdiğini Belirtmiş ve Şöyle Buyurmuştur: “Kendinden (Bir Nimet Olarak) Göklerde ve Yerde Olanların Tümüne Siziniçin Boyun Eğdirdi.

Yorum yapın