El Melik Esmâ-ül Hüsnâ

star vote post

El Melik Esmâ-ül Hüsnâ

el Melik Esmaül Hüsna
el Melik Esmaül Hüsna

El Melik Esmâ-ül Hüsnâ, bütün kâinatın, görünen ve görünmeyen bütün âlemlerin tek sahibi ve mutlak hükümdarı demektir.

Ey bütün varlığın “sahibi “Melik” olan Allah’ım! Mülk üzerinde tasarruf iddiasında bulunan, haddi aşanlardan beri kıl bizleri.

De ki: İnsanların Rabbine sığınırım. İnsanların malikine, insanların ( gerçek) ilahına; (Nas Suresi, 1-3)

Allah’ın ‘Melik’ sıfatı O’nun var olan her şeyin sahibi olduğu anlamına gelir. Bizim gördüğümüz ve göremediğimiz varlıkların her birinin içinde yaşadığı âlemlerin Yaratıcısı ve tek sahibi Allah’tır. Yaşadığımız evrenin ezeli ve ebedi hükümdarı da O’dur. Tüm yıldızlar, insanlar, hayvanlar ve bitkiler, göremediğimiz âlemlerde yaşayan cinler, şeytanlar, melekler ve daha bilemediğimiz pek çok varlık Allah’ın emri altındadır. Sayısız âlemin mülkünü elinde bulunduran ve buralarda hüküm süren olağanüstü düzenin hayat bulmasını sağlayan yalnızca âlemlerin Rabbi olan Allah’tır.

Reklam

Sonsuz kudret sahibi olan Yaratıcımıza tâbi olduğunu bilen bir insanın, kendisini başıboş görmesi mümkün değildir. Allah her şeyden haberdar, her şeye güç yetiren, her şeyi gören ve işitendir. Bunu bilen bir insan, kendisini Yaratana karşı sorumlu olduğunu da bilmelidir. Nitekim müminlerin içinde bulundukları bu düzenin tek bir sahibinin olduğunu bilmeleri, onları doğal olarak yaptıkları her işte her şeye ve herkese hâkim olan, her dilediğini yerine getiren Allah’a yöneltir. Bu konu ile ilgili olarak Kuran’da haber verilen ayetlerden birkaç tanesi şöyledir:

El-Melîk

Hak Olan, Olan Allah Yücedir. Onun Vahyi Sana Gelip Tamamlanmadan Evvel, Kur’an-ı (okumada) Acele Etme ve de ki: “Rabbim, ilmimi Arttır.” (Taha Suresi, 114)

Hak Melik Olan Allah Pek Yücedir, Ondan Başka ilah Yoktur; Kerim Olan Arş’ın Rabbidir. (Müminun Suresi, 116)
O Allah ki, O’ndan Başka İlah Yoktur. Melik’tir; Kuddûs’tur; Selam’dır; Mü’min’dir; Müheymin’dir; Aziz’dir; Cebbar’dır; Mütekebbir’dir. Allah, Şirk Koştuklarından Çok Yücedir. (Haşr Suresi, 23)

Hak Melik Olan Allah Pek Yücedir, Ondan Başka İlah Yoktur;Kerim Olan Arş’ın Rabbidir. Kim Allah Allah ile Beraber Ona Ona İlişkin Geçerli Kesin Bir Kanıt (Burhan)ı Olmaksızın Başka Bir İlah’a Taparsa, Artık Onun Hesabı Rabbinin Katındadır. Şüphesiz İnkâr Edenler Kurtuluşa Eremezler. (Mü’minın Suresi,116-117)

Melik Ya da Malik Olma, Malik Olunan Şey Üzerinde İstenildiği Biçimde Tasarrufta Bulunmayı Gerektirir.
Bütün Kâinat Allah’ın Mülküdür ve Allah Mülkündür ve Allah Mülkünde Dilediği Gibi Tasarruf Sahibidir.
İnsan Yeryüzünde Halife Olduğu için, Kendisine Yeryüzü Mülkü Üzerinde İzafi Bir Meliklik Yetkisi Tanınmıştır.
Herkesin Belli Bir Tasarruf Sahası Vardır. Fakat Bu Tasarruf, Hiç Bir Zaman Mutlak Değil, Sınırlı ve Allah’ın Tanıdığı Alanda Sadece Bir Emanettir.

Hikmet ve Esrarı

© “Yâ Melik” (Ey Padişah) Bir kimse sabah namazından sonra bunu okumaya devam ederse o kimse dünyalık ve Ahiretlik olarak riyasetten emin olur. Halkın gözünde hürmetli ve heybetli olur.

© Hz. Hızır Aleyhisselam dan nakledildiğine göre bir kimse bir hastanın hatırını sormaya gittiğinde şifa niyetine 112 kere “Allahümme ente’l-melikü’l-hakku’llezi lâ ilâhe illâ ente yâ Allah ve Selâmü ya Kâfi” 3 kere de “Yâ şifae’l Kulüb” dese o hastanın hastalığı Allah’ın izniyle sıhhate dönüşür.

© Her kim bu ismi şerifı günde 121 kere okursa hiç kimseye muhtaç olmaz.

Yorum yapın