HZ. Adem’in Üç Duâ’sı

star vote post

HZ. Adem’in Üç Duâ’sı dan ilki Cehennemden Çıkartılıp Yüce Allah’a Bağışlanması için Yapılan Duâ’dır.

Hz Ademin Üc Duası
Hz Ademin Üc Duası

Duâ:

(Allahume inni Es’elüke Bihakkı Muhammedin ve ÂLi Muhammedin. Sübaneke’llâhumme ve Bihamdike Amiltü Sûen ve Zalemtü Nefsi, Fağfirli Feinnehu Lâ Yağfiru’z-zünûbe illâ Ente ve Tüb Aleyye İnneke Entet Tavvâbu’r-Rahim.)

Anlamı :

Allah’ım; Muhammed’in Hakkı ve O’nun Âlinin Hakkı için Senden isterim. Allah’ım, Seni Tesbih ve Takdis Ederim. Sana Hamdederim. Günahlar işledim, Nefsime Zulmettim, Beni Bağışla. Zira Günahları Ancak Sen Bağışlarsın. Töcbemi Kabul Eyle, Zira Sen Tövbeleri Kabul Edensin.”

Hz. Ademin Yapmış Olduğu Bu Duâ Çok Önem Taşımaktadır. Çünkü Bağışlanması için Hz. Muhammed’i (s.a.v.) ve Onun Seçkin Âl ve Ashabını Şefaatçi istemektedir. Bundan iki Hakıkat Anlaşılıyor: Birisi, Kendisinin Gayet Mütevazi Oluşu. Diğeri de Resûlullah’ın Bütün Peygamberlere Şefaat Edeceğidir. Bu Duâ’dan Anlaşılan Bir Mâna da, Hz. Âdem’in Yapmış Olduğu Hatayı Anlaması ve Mağfiret Olunmasını istemesidir. Zâten En Büyük Maharet Yapılan GünahıAnlamak ve Onun Düşmesi için Gereken Yalvarış ve Yakarıştır.Peygamberimizin Bir Hadis-i Şeriflerinde: “Günahından Tevbe Eden Günah işlememiş Gibidir.” Buyurmuştur. Cenab-ı Hak, Hz. Âdem’in Tövbesini Kabul Buyurdu. Bakara Sûresinin 38. âyeti Bunu Bildiriyor.

Duâ:

(Yâmen Halakanî ve Sevvânî, Yâ Men Razakanî ve Rabbâni, Yâ Men Et’ameni ve Sekanî.)

Anlamı :

Ey Beni Yaratan ve Düzleyen, Ey Bana Rızık Veren ve Terbiye Eden, Ey Bana Yediren ve içiren.”

Hz. Âdem’in Bu Duâ’sında ism-i Âzam Duâsıdır Diyen Bilginler de Vardır.Bilhassa Bu Duâ Allah’ın Özel isimleriyle Yapılmakta ve Özlü isteklerde Bulunmaktadır.

Duâ:

(Yâ Men Yukallibu’lleyle Vennehâr, Yâ Men Halaka’zzullümâti Vennür. Yâ Men Ce’alezılle vel Harür).

Anlamı :

“Ey Gece ile Gündüzü Yaratan, Ey Karanlıkla Işığı Meydana Getiren, Ey Gölge ile Harareti icad Eden”

Hz. Âdemin Bu Duâsında Çok Şümullu Bir Duâ’dır. Bilhassa Kalbin Dirilmesini istemesi ve ilâhi Marifetle Dolmasını Dilemesi istemesi Mucibdir. Mâfiret Nurundan, ilâhi Bilgiden Mahrum Olan Kalp Herşeyden Mahrum Demektir. İmanla Canlanmak, Yaşamak ve İman Nuru ile Ölmek Başlıca Emelimiz Olmalıdır. Bunu Bir Temenni Olarak Değil, içtenlikle Arzu Haline Getirmeliyiz. En Büyük Devlet İmanla Ölmektir.

Şümullü Kelimesi Kapsamı Geniş Olan Demektir

Yorum yapın