es SELÂM Esma-ül Hüsna

star vote post

es SELÂM Esma-ül Hüsna

es SELÂM Esma-ül Hüsna Her türlü tehlikelerden kullarını selamete çıkaran, cennetteki kullarına selam eden demektir.

es Selâm ismi Şerifi
es Selâm ismi Şerifi

Ey esenlik veren “Selâm” olan Allah’ım! Bizleri selamlann en güzeline muhatap kıl ve esenlik yurduna ulaştır.

0 Allah ki, O’ndan başka ilah yoktur. Melik’tir; Kuddüs’tur; Selam’dır; Mü ’min ’dir; Müheymin’dir; Aziz’dir; Cebbar’dır; Mütekebbir’dir. Allah, (müşriklerin) şirk koştuklarından çok Yücedir. (Haşr Suresi, 23)

Reklam

Bu ismi şerif, Kuddüs ismi ile yakın bir mana ifade etmekte ise de Selâm ismi, daha ziyade istikbale aittir. Yani, Cenâb-ı Hakk’ın gerek zatı, gerek sıfatı ileride en ufak bir tagayyüre, bir değişikliğe, bir zaafa uğramaktan münezzehtir. O, ezelde nasılsa ebedde de öyledir.

Allah Kendisi’ne inananlara sonsuz cenneti müjdelemiştir. Ancak göz ardı edilen bir gerçek vardır ki, iman edenler yalnızca Ahirette değil dünyada da güzel bir’ yaşamla ödüllendirilmişlerdir. Allah, dünyadaki ve Ahirette ki bu müjdeyi Kuran’da şöyle bildirmiştir:

Sizin yanınızda olan tükenir, Allah ’ın Katında olan ise kalıcıdır. Sabredenlerı’n karşılığını yaptıklarının engüzeliyle Biz muhakkak vereceğiz. Erkek olsun, kadın olsun, bir mü ’mı’n olarak kim salih bir amelde bulunursa, hiç şüphesiz Biz onu güzel bir hayatla yaşatırız ve onların karşılığını, yaptıklarının en güzeliyle muhakkak veririz. (NahlSuresı’, 96-97)

es SELÂM Celle Celalühu

Resulullah buyuruyor: “EyAllah’ım! Sen Selam’sın; Selâm yalnız sendedir. Ey ikram ve celâl sahibi olan! Sen ne yücesin.” (Müslim, 591)

Selâm ismi, Yüce Allah’ın kemalatının tümünün ispatını ve noksan sıfatların tümünün O’ndan uzaklaştırmayı içermektedir. Bunun manası şöyledir: “Subhânallahi ve’l-Hamdu lillah.” Bu tesbih, yüce Allah’ın Ulühiyyette ve tazimde tek olduğunu kapsamaktadır. Ve aynı şekilde “Lâ ilahe illalahu vallahu ekber” de Ulühiyyette ve tazimde tek olduğunu kapsamaktadır.

Her doğan ölüyor, her yeşeren kuruyor, her yapılan yıkılıyor. Yaratılanların en değerlisi insan doğuyor, büyüyor, ihtiyarlıyor, hastalanıyor, acıkıyor, uyuyor ve ölüyor. “Selâm’ olan Rabbimiz bütün bunlardan salimdir. İslâm dinini indirerek selâmet yurdu olan Cennete davet eden, bu dünyada gönüller arasına köprü olan selâmı, nezaket kurallarını öğreten Rabbimiz mü’minleri Cehennem azabmdan selâmette kılandır.

Allah’ın Selam sıfatı aynı zamanda cennete kabul ettiği kullarına selam vermesi anlamına da gelir. Cenab-ı Hak: “Çok esirgeyen Rabb ’dan onlara bir de sözlü “Selam” (vardır) ” (Yasin suresi, 58)

İşte onlar, sabretmelerine karşılık ( cennetin en gözdeyerinde) odalarla ödüllendirilirler ve orda esenlik dileği ve selamla karşılanırlar. (Furkan Suresi, 75) _

Şeklinde buyurarak cennete giren insanlara sözlü olarak selam vereceğini bildirir. Kuşkusuz Allah’ın selamı müminler için olabilecek en büyük müjdedir.

Yüce Allah şöyle buyurmaktadır

“O Allah ki, O’ndan başka ilâh yoktur. Melik’tir; Kuddüs’tur; Selâm’dın.”579

Bir hadis-i şeriftekise Hz. Peygamber şöyle dua etmiştir: “Ey Allah’ım! Sen Selâm’ sm; Selâm (esenlik) yalnız sendendir. Ey ikram ve celâl sahibi olan! Sen ne yücesin. ”58° .

İbn Arabî der ki: “İslâm âlimleri, bizlerin Allah hakkındaki “Selâm” sözümüzün nispet anlamında olduğu ve takdirinin “selâmet, esenlik sahibi” olduğu konusunda hemfikirdirler. Ancak nispetin burada ne anlama geldiği konusunda üç farklı görüşe ileri sürmüşlerdir. Bunlar:

1- Selâm, hiçbir ayıbı olmayan, her türlü eksiklik ve kusurdan uzak olan demektir.

2- Selâm, huzur ve esenlik sahibi deméktir. Yani cennetteki kullarına esenlik, mutluluk ve huzur verendir. Şu âyet bu anlamı teyit etmektedir: “Çok esirgeyen Rab’dan onlara bir de “Selâm” sözü (vardır).”581

3- Selâm, varlıkları karanlıklardan kurtaran demektir. Bu, el-Hattâbî’nin görüşüdür.

İkinci ve üçüncü maddelerdeki anlamlara göre Selâm, Allah’ ın fiilî sıfatlarından; birinci maddedeki anlama göre ise zatî sıfatlarındandır.

Selâm’m, “kullarını esenliğe’ çıkaran” anlamında olduğu söylenmiştir.

‘İbn Kesir ise şunları söyler: “Selâm, zatında, fiillerinde ve sıfatlarında mükemmel oluşu nedeniyle her türlü eksiklikten, noksanlıktan, kusur ve ayıptan salim olan demektir.”582

Yorum yapın